Šta su hemoroidi?

Hemoroidi predstavljaju fiziološke (normalne) strukture završnog dela debelog creva tj. analnog kanala. Hemoroidi se dele na unutrašnje (ispod sluzokože) i spoljašnje (potkožne, perianalne).

O hemoroidalnoj bolesti govorimo kada promene u njihovoj strukturi i veličini dovode do tegoba poput svraba, peckanja, bola, slivanja sluzi, krvarenja pa i do ozbiljne anemije. Po stepenu težine bolesti i učestalosti komplikacija, bolest je klasifikovana u četiri stepena:

 • Prvi stepen (gradus I) – krvarenje bez prolapsa (ispadanja).

 • Drugi stepen (gradus II) – ispadaju pri defekaciji (pražnjenju sadržaja creva), ali se sami vraćaju.

 • Treći stepen (gradus III) – ispadajupri defekaciji (pražnjenju sadržaja creva), ali pacijentkinja mora sama da ih reponira (vraća) unutra.

 • Četvrti stepen (gradus IV) – stalno su napolju, ne mogu da se vrate unutra, a mogu se i uklještiti.

Hemoroidalna bolest se često javlja tokom trudnoće, posebno u trećem trimestru. Neke žene tad prvi put dobiju uvećane hemoroide. Ali ako je žena ranije bolovala od uvećanih hemoroida, veća je verovatnoća da će ih ponovo dobiti kada je trudna. Dok telo prolazi kroz različite vrste fizičkih promena, uvećani hemoroidi mogu biti još jedna neželjena iritacija. Dobra vest je da oni uglavnom nisu štetni za zdravlje majke niti za zdravlje ploda i da obično predstavljaju kratkotrajni problem. Tegobe se razvijaju postepeno. U početku uvećani hemoroidi nisu bolni, a prezentuju se kao rukom opipljivi jastučići u predelu anusa koji mogu krvariti. Kasnije postaju veći i konstantno bolni, posebno nakon stolice, praćeni obilnijim krvarenjem.

Iako se u većini slučajeva hemoroidalna bolest povlači spontano nakon porođaja, kod manjeg broja žena dolazi do progresije (napredovanja) praćene izrazitim tegobama koje zahtevaju hirurško lečenje. Kod trudnica u odmakloj trudnoći, kao i neposredno nakon porođaja, češća je pojava komplikacija, koje se ogledaju u uklještenju prolabirnih (ispalih) unutrašnjih hemoroida, obilnijem krvarenju i u trombozi spoljašnjih hemoroida. Prolabirani hemoroidi izazivaju snažne, tupe bolove. Krvarenje se ispoljava pojavom svetlo crvene krvi, obično na kraju stolice. Međutim, krvarenje može da se javi i na početku i u toku defekacije, a ponekad krv brizga u tankom mlazu, što naročito uplaši pacijentkinju. Uporna krvarenja nekada mogu da dovedu i do teškog oblika anemije, koja mora da se koriguje transfuzijama krvi. Često je i pojačano lučenje sluzi, kao i iritacija regije oko anusa.

Sve navedeno zahteva neodoložan pregled hirurga (proktologa) i eventualnu hiruršku intervenciju. Operacija, kao metod definitivnog rešavanja ovog problema, se planira tek po završetku trudnoće.

Šta može dovesti do uvećanja hemoroida u toku trudnoće?

Kako plod raste, materica se povećava i vrši pritisak na karlicu, a time i na vene koje se nalaze u blizini anusa i rektuma, čime one postaju otečene i bolne. Takođe, hormon progesterom opušta zidove vena, čineći ih sklonijim rastezanju tj. oticanju. Ovom doprinosi i normalno povećani volumen krvi u trudnoći.

Tri uobičajena uzroka pojave hemoroidalne bolesti tokom trudnoće uključuju:

 • Naprezanje tokom defekacije - Hemoroidi su najčešći kod trudnica koje pate od opstipacije (zatvora), što je prisutno u oko 2/5 trudnica. Jedan od uzroka opstipacije tokom trudnoće može biti pritisak koji materica vrši na creva. Suplementacija gvožđem može doprineti opstipaciji, zbog čega se savetuje da se nedostatag istog prvo pokuša da koriguje ishranom. Takođe hormoni mogu usporiti rad creva i samim tim uzrokovati opstipaciju.

 • Prekomerna težina

 • Prolongirano stajanje ili sedenje

Kako sprečiti razvoj i progresiju hemoroidalne bolesti?

Hemoroidalna bolest je progresivna (napredujuća) po svojoj prirodi, tako da se može kontrolisati samo doslednim sprovođenjem saveta lekara i lečenjem, kao i redovnim kontrolama. Naročito je važno obratiti se lekaru kada se radi o hemoroidima prvog stepena, jer je u tom slučaju saniranje ovog stanja mnogo jednostavnije i uspešnije.

Od izuzetnog značaja u prevenciji je sprovođenje higijensko-dijetetskog režima:

 • Obroci treba da budu bogati celuloidnim ostacima (namirnice bogate vlaknima - jabuka, kruška, avokado, brokoli, integralne žitarice, mahunarke, kao i koštunice i dr.).

 • Treba izbegavati ljutu i začinjenu hranu, kao i alkohol.

 • Treba uzimati dovoljno tečnosti, npr. minimum 10 čaša vode.

 • Ne treba se suzdržavati od odlaska u toalet. Treba koristiti toalet čim postoji potreba, jer odlaganje može doprineti opstipaciji.

 • Ne treba previše vremena provoditi u jednom istom, sedećem niti stojećem položaju, kako se ne bi povećao pritisak na rektalne vene.

 • Treba raditi Kegelove vežbe svakodnevno. Kegelove vežbe jačaju mišiće karličnog poda, što može poboljšati cirkulaciju u rektalnom području.

 • U slučaju čvrste stolice, treba se posavetovati sa lekarom o upotrebi sredstava za omekšavanje stolice. Upotreba laksativnih preparata se ne preporučuje tokom trudnoće, jer mogu izazvati dehidraciju i time podstaći kontrakcije materice.

Kako lečiti hemoroidalnu bolest?

Iako unutrašnji hemoroidi zaista predstavljaju najčešći razlog pomenutih tegoba i pojave krvarenja na anus (rektoragije), ovu pretpostavku prvo treba potvrditi. Kod svake rektoragije treba uvek misliti i na ostale bolesti koje se ispoljavaju krvarenjem, a na prvom mestu su tumori ove oblasti (pre svega maligni). Uzrok krvarenja mogu da budu i rascepi kože i sluznice u analnom kanalu (fisure), benigne neoplazme (polipi), zapaljenske promene sluzokože rektuma (proktitis) i dr.

Kliničko ispitivanje započinje uzimanjem preciznih podataka od pacijentkinje o vremenu nastanka tegoba i njihovom načinu ispoljavanja. Pregled se nastavlja rektalnim pregledom, a u slučaju medicinskih indikacija i detaljnom endoskopijom, u smislu anoskopije i rektoskopije. Kod pacijentkinja sa promenama u navici crevnog pražnjenja (naizmenične pojave zatvora i perioda sa prolivastim stolicama) potrebno je učiniti i kolonoskopski pregled (pregled debelog creva), što se obično radi po završetku trudnoće.

Nakon što je potvrđeno da su hemoroidi jedini razlog krvarenja, pristupa se njihovom lečenju. Obevezan je prethodno pomenutni higijensko-dijetetski režim.

 • Hemoroidi prvog stepena se leče lekovima u vidu masti i čepića, regulisanjem crevnog pražnjenja (svakodnevna mekana, kašasta stolica, ishrana sa puno tečnosti i biljnih sastojaka, bez začina i žestokih alkoholnih pića, uz upotrebu omekšivača stolice kada je to neophodno), doslednom higijenom nakon svakog pražnjenja creva (pranje hladnom vodom).

 • Hemoroidi drugog stepena i slabije izraženi hemoroidi trećeg stepena se mogu lečiti plasiranjem gumenih elastičnih ligatura na vrat hemoroidalnih čvorića - koji kasnije otpadaju, ili takozvanom krioterapijom (lokalnim smrzavanjem povećanih venskih čvorića).

 • Najveći broj hemoroida trećeg i četvrtog stepena se jedino uspešno leče operacijom, koja podrazumeva uklanjanje venskog spleta. Operacija je trajno rešenje.

Cenovnik

Pregledi

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 7,220,00

 • Pregled profesora univerziteta

  5.000,00 - 10.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

Operacije

 • Hemoroidektomija - THD metoda

  minimalno-invazivno

  187.200,00

 • Hemoroidektomija

  LigasureTM, klasično

  131.160,00

 • Sklerozacija hemoroida

  6.400,00