O opštoj anesteziji

U opštoj anesteziji izvodi se veliki broj hirurških intervencija. Nekada je zbog intenzivnosti intervencije ovo jedini preporučeni tip anestezije u kome ste bezbedni i komforni. Primenom lekova iz grupa sedativa, opijatnih analgetika, hipnotika i mišićnih relaksanata postiže se stanje opšte anestezije i pacijent je uspavan, isključeni su svi bolovi, mišići su relaksirani. U ovom tipu anestezije vi ste bez sposobnosti da samostalno dišete što zahteva od anesteziologa da primenom tubusa ili laringealne maske diše za vas uz podršku aparata za anesteziju. Nakon završene intervencije vaš anesteziolog vas prekidom isporuke anestetika budi iz opšte anestezije. Vraćanjem sposobnosti samostalnog disanja i povratka mišićne snage vaš anesteziolog donosi odluku da se tubus ukloni i nastavljate samostalno da dišete.

Opšta anestezija se može kombinovati sa regionalnom anestezijom (epiduralna anestezija, periferni nervni blok). Kombinovanjem ove dve anestezije postižemo maksimalnu bezbednost i komfor po vas. Smanjuje se upotreba sistemskih opijatnih analgetika, a time i neželjena dejstva. Regionalna anestezija svojim produženim delovanjem ili ponovnom primenom preko plasiranog katetera daje nam šansu da u postoperativnom toku lako kontrolišemo bol bez neželjene mučnine ili malaksalosti.

Da li je bezbedna opšta anestezija i koje su komplikacije?

Iako je opšta anestezija bezbedan tip anestezije sa minimalnim komplikacijama, mogu se pojaviti neke neželjene reakcije. To zavisi od opšteg stanja vašeg organizma i predispozicije za mučninu. Kao najneprijatnije komplikacije u postoperativnom toku mogu se pojaviti muka i povraćanje. Opšta anestezija i primena sistemskih opijata mogu nekada izazvati usporen rad gastrointestinalnog trakta.

Naš tim anesteziologa vam stoji na raspolaganju da planskim pristupom i balansiranom anestezijom prilagođenom vašem organizmu prođete bezbedno i komforno kroz hirurški zahvat.

Šta nakon operacije u opštoj anesteziji?

Po završetku hirurške intervencije i nakon buđenja, naš tim vas premešta u vašu sobu gde nastavljate oporavak pod stalnim nadzorom tima medicinskih tehničara i lekara. U prvim satima nakon intervencije osetićete malaksalost i pospanost. Prepustite se snu, odmorite se i pratite uputstva našeg tima.

Nakon primene opšte anestezije unos vode i hrane počinjemo istog dana nekoliko sati po završetku intervencije za većinu intervencija koje su izvan abdomena. Za neke intervencije u abdomenu ovaj unos vode i hrane može biti odložen na jedan dan do uspostavljanja rada gastrointestinalnog trakta.

Eksperti iz oblasti anesteziologije

Opšta bolnica Medical Centar

Spec. Dr med. Ljiljana Brajović

specijalista anesteziologije i reanimatiologije sa intenzivnom terapijom

Opšta bolnica Medical Centar

Prof. dr Zoran Slavković

specijalista anesteziologije i reanimatiologije sa intenzivnom terapijom