O analgosedaciji

Najblaži tip anestezije je analgosedacija. Našla je svoje mesto u kratkim hirurškim intervencijama koje ne zahtevaju mišićnu relaksaciju. Idealna je za sve endoskopske procedure (gastroskopija, kolonoskopija, bronhoskopija i sve ginekološke i urološke manje intervencije). Primenom analgosedacije osiguravamo bezbolnost i komfor za vas tokom bilo koje od nabrojanih procedura, kao i preciznije i bolje izvođenje intervencije.

Analgosedacija se izvodi primenom manjih doza sedativa, opijatnih analgetika i hipnotika. U analgosedaciji izazivamo san i bezbolnost bez gubitka spontanog disanja te nema potrebe za obezbeđivanjem disajnog puta i primenom mehaničke ventilacije. Može se koristiti kao podrška za intervencije u regionalnoj anesteziji gde nakon primene regionalne anestezije omogućavamo san tokom izvođenja intervencije.

Da li je bezbedna analgosedacija?

Za sve kratkotrajne procedure, a naročito endoskopske preglede, analgosedacija je preporučeni tip anestezije i podrške. Osim pospanosti u prvih desetak minuta nakon intervencije nema bitnijih komplikacija. Preporučeni je tip anestezije za dnevnu hirurgiju kada napuštate bolnicu i vraćate se sigurnosti vašeg doma nekoliko sati nakon intervencije.

Šta nakon intervencije?

Analgosedacija je kratkotrajna anestezija sa ciljem da minimalnom dozom anestetika izazovemo san i bezbolnost. Brzi metabolizam ove male količine anestetika omogućava nam da ste skroz budni u nekoliko minuta nakon intervencije i da u okviru jednog sata nakon intervencije uz pratnju možete napustiti bolnicu i nastaviti oporavak u udobnosti vašeg doma.

Svim pacijentima napominjemo da nakon intervencije u analgosedaciji ne upravljaju motornim vozilom i ne konzumiraju alkohol. Neohodno je takođe da imate pratnju do povratka u vaš dom.

Eksperti iz oblasti anesteziologije

Opšta bolnica Medical Centar

Spec. Dr med. Ljiljana Brajović

specijalista anesteziologije i reanimatiologije sa intenzivnom terapijom

Opšta bolnica Medical Centar

Prof. dr Zoran Slavković

specijalista anesteziologije i reanimatiologije sa intenzivnom terapijom