Tekst je preuzet sa:

O oboljenjima palca

Čukalj, odnosno halux valgus, predstavlja deformitet zgloba koji spaja palac na stopalu sa samim stopalom. Nastaje kao posledica nošenja neudobne obuće, visoke potpetice, povreda ili je posledica nasleđa. U početku dolazi do postepenog pomeranja palca upolje sa stvaranjem prominencije odnosno izbočenja na mestu zgloba, stalan pritisak obuće vremenom dovodi do upale sluzne kese ovog zgloba, tkz burze, te se mogu javiti otok, bol i crvenilo. Kako deformitet napreduje palac se pomera sve više upolje vršeći pritisak na susedne prst, dovodeći i do njihovog deformiteta, opterećenja prednjeg dela stopala i bola.

Dijagnostika se zasniva na adekvatnom pregledu Vašeg ortopeda, RTG snimku koji služi da se proceni stepen deformiteta i na osnovu toga napravi adekvatan plan lečenja.

Lečenje

Do sada je naša praksa pokazala da neoperativno lečenje u smislu nošenja ortopedskih uložaka i separatora ( najčešće silikonskih umetaka koji se nose između palca i II prsta stopala), kao i druga ortopedska pomagala ne mogu sprečiti dalji razvoj deformiteta niti ga izlečiti, stoga je osnovni vid lečenja hirurško.

Operacija podrazumeva hiruršku korekciju deformiteta, dobijena pozicija se fiksira zavrtnjima ili drugim osteosintetskim materijalom. Operacija se izvodi u blok ili spinalnoj anesteziji apacijent bolnicu može napustiti istog dana. U postoperativnom toku od četri do šest nedelja dozvolen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakona dva meseca pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje jer se radi o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva a istovremeno poseduju sertifikat da su kompatibilni sa MRI dijagnostikom, tj pacijent može obaviti snimanje magnetnom rezonancom.

Cenovnik

Pregledi i dijagnostika

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 7,220,00

 • Pregled profesora univerziteta

  5.000,00 - 10.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

 • RTG dijagnostika

  6.550,00

Operacije stopala i skočnog zgloba

 • Artroskopija skočnog zgloba

  222.840,00 - 275.280,00

 • Reparacija sveže rupture ahilove tetive

  327.780,00

 • Plastika ahilove tetive

  393.300,00

Terapija plazmom bogatom trombocitima

 • Terapija plazmom bogatom trombocitima

  25.560,00