Šta je histerektomija?

Histerektomija predstavlja operativni zahvat u kojem se uklanjanja materica sa ili bez uklanjanja jajnika i jajovoda (adneksa). Najčešće indikacije za histerektomiju kod žena u generativnom periodu i van istog predstavljaju maligniteti materice, grlića materice i adenksa.

Histerektomija se može primeniti i za lečenja drugih stanja benignih karakteristika, kod žena koje su završile reprodukciju ili kod onih kod kojih konzervativno lečenje nije dalo rezultata. Neka od tih stanja su:

 • Fibroidi i miomi predstavljaju benigne tumore mišićnog tkiva materice. U određenom broju slučajeva ne odlikuju se nikakvom simptomatologijom, te se slučajno otkivaju prilikom ultrazvučnog pregleda. Kod drugih mogu prouzrokovati obilna menstrualna krvarenja, krvarenja između menstruacija, anemiju, bolove različitog intenzieta u donjim partijama stomaka ili leđa. Takođe, zbog pritiska na okolne organe, mogu davati simptome vezane za iste. Žena može imati jednu ili više promena ovog tipa.

 • Adenomioza prestavlja endometriozu mišićnog tkiva materice. Endometrioza je jedno od čestih oboljenja u reproduktivnom dobu žene, gde se radi se o ektopično ("na pogrešnom mestu") usađenom endometrijumu odnosno sluzokozi materice. Ektopicni endometrijum zadržava osobine normalnog endometrijuma i sposobnost ciklicne reakcije na hormonske varijacije, koje su normalne u toku menstrualnog ciklusa žene, zbog čega se javljaju različite tegobe u vidu obilnih i dugih menstruacija, bolnih menstuacija, anemije, stalnog umora, bolova pri sekusalnom odnosu i dr. Materica koja je pogođena ovim stanjem može biti blaže i značajnije uvećana.

 • Endometrijalni polipi su benigne tumorske tvorevine endometrijuma. Polipi mogu da budu na peteljci ili na širokoj osnovi. Znatno češće se nalaze polipi na peteljci i problem kod ove vrste polipa je što mogu da prolabiraju u grlić materice i vaginu, kao i da dovedu do ozbiljnijih tegoba.

 • Hiperplazija endometrijuma predstavlja njegov preteran rast. Hiperplazija može biti uzročnik obilnom krvarenju, kao i krvarenju u toku ciklusa. Iako je hiperplazija u početku benigno stanje, ukoliko se ne leči može dovesti do pojave karcinoma.

 • Abnormalna krvarenja predstavljaju stanje koje karakteriše ili izrazito obilno menstrualno krvarenje ili krvarenje između cisklusa. Uzročnici ove pojave mogu biti fibroidne promene (benigni tumori mišića materice), adenomioza, ili abnormalnosti unutar materičnog tkiva poput hiperplazije ili polipa).

Tipovi histerektomije

Subtotalna histerktomija ili supracervikalna histerektomija obuhvata uklanjanje samo tela materice bez grlića, koji ostaje povezan sa vaginom. Izvodi se obično kod postojanja benignih stanja koja ne reaguju na konzervativno lečenje, a uzrokuju značajne tegobe.

Radikalna histerektomija podrazumeva uklanjanje cele materice uključjujući i grlić materice. Primenjuje se kod postojanja maligniteta materice i grlića.

Radikalna histerektomija i obostrana adneksektomija (salpingoovarijektomija) podrazumeva uklanjanje grlića, materice i adneksa. Primenjuje se kod postojanja maligniteta materice, grlića, jajnika i jajovoda.

Načini izvođenja histerektomije

Abdominalna i vaginalna histerektomija podrazumevaju klasičan pristup. Kod vaginalne histerektomije materica se uklanja kroz rez na gornjem delu vagine, dok kod abdominalne histerektomije se pravi rez na prednjem trbušnom zidu. Duži postoperativni oporavak pacijentkinja kojima je urađena abdominalna histerektomija proizilazi iz činjenice da je potrebno više vremena da zaraste koža, ali i svi slojevi tkiva ispod kože koja su presečena tokom operacije. Upravo je oporavak tkiva koja su presečana tokom histerektomije razlog bola koji žene osećaju nakon intervencije, a ne bol od uklanjanja materice. Vaginalna histerektomija smanjuje bol i oporavak, ali može biti izvedena samo kod žena koje imaju malu matericu i koje nemaju neke druge zdravstvene probleme, koje su mogle prouzrokovati stvaranje priraslica. Kod vaginalne histerektomije uklanja se i grlić materice.

Minimalno-invazivna - laparoskopska histerktomija se izvodi preko tri mala reza - jedan na osnovi pupka i dva manja reza iznad kukova sa svake strane. Materica se odstranjuje kroz mali rez koji se pravi na vrhu vagine ukoliko materica nije uvećana, ili kroz mali rez na prednjem trbušnom zidu. Ono što predstavlja jednu od prednosti laparoskopske histerektomije jesu mali rezovi i kraći period oporavka, uz minimalne postoperativne tegobe.

NAPOMENA: Treba znati da nije uvek moguće planirati i izvesti laparoskopsku operaciju, što zbog osobina same bolesti (npr. veličina tumora, uznapredovalosti), tako i zbog mogućih priraslica nastalih nakon prethodnih operacija i tehničkih problema tokom minimalno invazivne procedure. Tada se mora preći na tradicionalni pristup. Svejedno kojim pristupom se izvodi Vaša operacija, najvažniji je efekat u smislu izlečenja, koji ne sme biti kompromitovan samim načinom operacije.

Šta se dešava pre operacije?

Nekoliko dana pre same operacije razgovaraćete sa anesteziologom i hirurgom o svim pojedinostima, planu hirurške intervencije, mogućim komplikacijama i ishodu operacije. Na dan pre operacije možete piti i jesti tečnu hranu sve do 6h pre same intervencije.

Šta se dešava nakon operacije?

Tokom prvog postoperativnog dana bićete pod stalnim nadzorom iskusnog anesteziologa. Terapija bola koju sprovode anesteziolozi olakšaće Vam ranu postoperativnu fazu. Nakon operacije važna je brza mobilizacija, ustajanje iz kreveta i vežbe disanja kako bi se sprečile komplikacije kao što su tromboze ili plućna tromboembolija.

Uobičajeno je da nekoliko nedelja nakon operacije imate krvav vaginalni sekret i može postojati potreba da tokom tih nedelja nosite higijenske uloške.

Nakon laparoskopske histerektomije bolnicu napuštate obično drugog postoperativnog dana. Do potpunog povratka u svakodnevnu rutinu potrebno je oko 2 nedelje. Oporavak nakon vaginalne histerektomije je kraći i manje bolan u odnosu na abdominalnu histerektomiju. Kompletan oporavak može trajati 3-4 nedelje. Ne preporučuju se teže fizičke aktivnosti ili upražnjavanje seksualnih odnosa 6 nedelja nakon operacije.

Cenovnik

Pregled i dijagnostika

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 7,220,00

 • Pregled profesora univerziteta

  5.000,00 - 10.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

 • Ginekološki ultrazvuk

  2.890,00 - 5.000,00

 • Kolposkopija

  2.890,00 - 5.000,00

 • PAPA bris

  720.00

 • Vaginalni bris

  670.00

 • Cervikalni bris

  670.00

Operacije

 • Adneksektomija

  minimalno-invazivno - laparoskopski

  Operacija jajnika

  314,640.00

 • Adneksektomija

  klasično

  Operacija jajnika

  400,200.00

 • Histerektomija

  minimalno-invazivno - laparoskopski

  Operacija materice

  524,400.00

 • Histerektomija

  vaginalno

  Operacija materice

  466,800.00

 • Histerektomija

  klasično

  Operacija materice

  393,300.00

 • Radikalna histerektomija sa apendektomijom

  minimalno-invazivno - laparoskopski

  Operacija materice

  786,660.00

 • Radikalna histerektomija sa apendektomijom

  klasično

  Operacija materice

  400.200,00 - 551.100,00