Zatezanje lica (face lifting)

Fileri predstavljaju posebnu vrstu supstanci na bazi hijalurona i kolagena, supstanci koje se normalno nalaze u telu, ili su to sintetske supstance. Njima se može tretirati celo lice i na taj način dodati izgubljeni volumen i ispraviti bore kod starijih osoba, dok se kod mladih mogu naglašavati anatomski detalji. Najvećim delom fileri se koriste za bore oko usana, između obrva, povećanje jagodica ili povećanje gornjih i donjih usana. Udubljenja od bubuljica, malih boginja i drugih udubljenih ožiljaka takođe mogu biti poboljšani. Princip se zasniva na ubrizgavanju pomenutih supstanci u željeno područje tankim kanilama. Mađutim u slučaju popuštanja dubokih struktura lica potrebno je uraditi zahvat zatezanja lica. Oporavak nakon primene filera je svega nekoliko sati. Posebnih uputstava kojih se treba pridržavati nema, osim umivanja više puta i izbegavanja nošenja šminke tog istog dana.

Lifting lica (face lifting, ritidektomija) je hirurški zahvat koji ima za cilj podizanje, odnosno zatezanje kože lica i vrata do željene čvrstine i forme. Postupak u velikoj meri zavisi od individualnih karakteristika i ličnih ciljeva pacijenta. Mada ima i drugih varijacija, rez kože je sakriven u kosmatom delu glave, zatim ide ispred ušne školjke gde je sakriven u prirodnoj konturi uva, produžava se oko ušne školjke, iza ušne školjke i završava se u kosmatom delu bočne strane vrata. Tokom zahvata zatežu se opušteni mišići lica i ostalo meko tkivo, kako bi se stvorile mladalačke konture. Koža se zatim ušiva tankim atraumatskim koncima. Nakon rekonture dubokog tkiva koža se zateže i postaje glatka, što obezbeđuje dugotrajni podmlađeni izgled. Ovakav višeslojni pristup fejsliftingu daje daleko bolje i dugotrajnije rezultate u odnosu na tradicionalne metode zatezanja. Oporavak nakon ritidektomije varira u zavisnosti od obima zahvata, tj. dodatnih zahvata. Detaljna uputstva, kojih se treba pridržavati, biće data od strane našeg hirurga pre zahvata. Ukoliko je učinjena samo ritidektomija, bolnica se napušta istog dana ili nakon 1-2 dana. Konci se uklanjaju obično nakon 7 dana. Uobičajena je pojava blagog otoka i modrica, koje obično nestaju u prve dve nedelje. Pokrete glave i obim pokreta treba svesti na minimum tokom prva 2 dana nakon zahvata. Glavu treba da držati nešto uzdignuto pod uglom oko 30 stepeni. Nega kose je dozvoljena nakon 3. dana od zahvata samo sa blagim sredstvima, a sušenje kose umerenom temperaturom. Savetuje se i izbegavanje izlaganja Suncu u prvih mesec dana. Od fizičke aktivnosti se treba uzdržati 4-6 nedelja, dok se uobičajenim aktivnostima može vratiti i ranije.

Zatezanje vrata (neck lifting)

Filerima, koje predstavljaju posebnu vrstu supstanci na bazi hijalurona i kolagena. Efekti su brzi, period oporaka je praktično momentalan, ali trajanje je ograničeno na 6-8 meseci zbog resorptivnosti ovih supstanci. Takođe ukoliko postoji višak opuštene kože ili je došlo do popuštanja dubokih struktura potrebno je uraditi hirurški zahvat.

Hirurškim zahvatom, koji podrazumeva liposukciju vrata, plikaciju platizme (približavanje mišića vrata), kao i zatezanje kože vrata ili kombinaciju navedenog, sve u zavisnosti od potrebe. Liposukcija vrata i plikacija platizme rade se u uslovima lokalne anestezije. Zatezanje kože vrata zahteva analgosedaciju ili opštu (totalnu) anesteziju, zbog potrebe za pravljenjem reza, koji se smešta obično iza ušne školjke gde je teško uočljiv. Zahvat se najčešće izvodi u sklopu liftinga lica, ali može se raditi i odvojeno. Nakon zahvata vrat dobija vedriji i zdraviji izgled, kožni nabori su ublaženi ili nestaju. Bolnica se napušta istog dana. Tokom prvih 48h se preporučuje stavljanje hladnih obloga, kao i ležanje sa podignutim uzglavljem. U prve 4 nedelje je obavezno nošenje steznika za bradu prve 4 nedelje i to 24h dnevno i još 4 nedelje nakon toga samo noću. Šavovi se skidaju nakon 7 dana i tada je pacijent sposoban za povratak svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima. Veće fizičke napore treba izbegavati prvih 4-6 nedelja.

Zatezanje čela (čeoni lifting)

Izvodi se hirurški. Rez kože je sakriven u kosmatom delu glave, tako da je minimalni ožiljak dobro sakriven i teško uočljiv. Tokom zahvata zatežu se opušteni mišići i ostalo meko tkivo, kako bi se stvorile mladalačke konture. Bolnica se napušta istog dana. Konci se uklanjaju obično nakon 7 dana. Uobičajena je pojava blagog otoka i modrica, koje obično nestaju u prve dve nedelje. Pokrete glave i obim pokreta treba svesti na minimum tokom prva 2 dana nakon zahvata. Glavu treba da držati nešto uzdignuto pod uglom oko 30 stepeni. Nega kose je dozvoljena nakon 3. dana od zahvata samo sa blagim sredstvima, a sušenje kose umerenom temperaturom. Od fizičke aktivnosti se treba uzdržati 4-6 nedelja, dok se uobičajenim aktivnostima može vratiti i ranije.

Podizanje obrva (brow lifting)

Podizanje obrva (brow lifting) predstavlja proceduru koja ima za cilj da postavi obrve na višu poziciju za par milimetara, čime se stvara otvoren, vedar i mladalački pogled. To se može postići aplikacijom Botoxa, ali efekat je tad ograničen. Trajno podizanje obrva se postiže hirurškim zahvatom manjeg obima, koji se izvodi u lokalnoj anesteziji, što znači da za vreme zahvata pacijent zajedno sa svojim hirurgom može da odluči koliko će obrve biti podignute. Vreme oporavka je kratko, tako da se uobičajenim aktivnostima može vratiti već narednog dana.

Cenovnik

Pregledi

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 7,220,00

 • Pregled profesora univerziteta

  5.000,00 - 10.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

Operacije grudi

 • Uvećanje grudi protezama

  u cenu nisu uračunati implanti

  288.420,00

 • Podizanje grudi

  393.300,00

 • Smanjenje grudi

  393.300,00

 • Operacija ginekomastije - jednostrano

  157.320,00

 • Operacija ginekomastije - obostrano

  252.200,00

Abdominoplastika i liposukcija

 • Abdominoplastika bez pomeranja pupka

  301.560,00

 • Abdominoplastika sa pomeranjem pupka

  393.300,00

 • Liposukcija

  stomaka, ruku, nogu, podvaljka

  91.800,00 - 327.780,00

Lifting

 • Mini face-lift

  327.780,00

 • Kompletan face-lift

  458.880,00

 • Tretman bora/ožiljaka hijaluronskom kiselinom

  2 zone

  43.200,00

 • Tretman bora/ožiljaka hijaluronskom kiselinom

  3 zone

  60.000,00

Korekcije

 • Korekcija otapostaze ("klempavih" ušiju)

  78.660,00 - 104.880,00

 • Rekonstrukcija jedne ušne školjke

  lokalna anestezija

  39.300,00

 • Operacija gornjih kapaka

  104.880,00

 • Operacija oba kapka

  157.320,00

 • Operacija ptoze kapka

  207.000,00

 • Ekscizija tumora na licu sa rekonstrukcijom lokalnim kožnim režnjem

  131.100,00 - 196.620,00

 • Rekonstrukcija donje usne

  130.800,00

Ostale procedure

 • Obostrano zatvaranje defekta rotacionim režnjem

  499.800,00