Šta je pilonidalni sinus?

Pilonidalna bolest (pilonidalni sinus, urasla dlaka) je hronična infekcija kože u brazdi između gluteusa na oko 2-3 cm iznad čmara i prouzrokovana je reakcijom na dlačice koje se zabadaju u razmekšanu kožu tog dela tela. Bolest je češća kod muškaraca nego žena i najčešće se javlja između puberteta i 40 godina starosti. Takođe je česta kod gojaznih i kosmatih ljudi.

Simptomi i znaci

Simptomi variraju od postojanja malih rupica do postojanja velike bolne zapaljenske mase. Često se javlja sekrecija koja može biti bistra, zamućena ili sukrvičava. Obično se u početku javlja gnojna infekcija (absces) koja se nakon spontane ili hirurške evakuacije zadržava u obliku pilonidalnog sinusa (šupljina) ispod kože koji se prazni van kroz jedan ili više manjih otvora, a u samom sinusu se obično nalazi dosta raspadnutih masa i dlačica.

Lečenje

Lečenje zavisi od stadijuma bolesti. Akutni apsces se leči incizijom i oslobađanjem gnojne kolekcije čime se smanjuje upala i bol. Ovaj postupak se obično može se vršiti u ambulanti u uslovima lokalne anestezije. Hronični sinus zahteva isecanje obolelog mesta sa ostavljanjem rane da zarasta spontano (ova procedura ima manji stepen recidiva, ali zahtijeva dugotrajno zarastanje i previjanje) ili se rana ušije (ova procedura ima nešto veći stepen infekcije rane i kasnijeg recidiva, ali je post-operativni period kraći).

Šta se dešava posle operacije?

Ako je rana primarno zatvorena, ona mora redovno da se previja do potpunog zarastanja.

Ako se rana ostavlja otvorena, mora se redovno previjati svekodenovnom promenom pakovanja gaza i ispiranjem čime se omogućava odstranjenje sekreta i zarastanje rane od dna do vrha.

Posle zarastanja, koža na mestu sinusa mora biti čista i ne sme biti dlaka na njoj. Ovo se postiže izbrijavanjem ili korišćenjem sredstava za depilaciju svake 2-3 nedelje do navršene 30-te godine (tada dlake postaju tanje i mekše a pukotina na zadnjici postaje manje duboka.

Takođe, može se primeniti trajna depilacija.

Cenovnik

Pregledi

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 7,220,00

 • Pregled profesora univerziteta

  5.000,00 - 10.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

Operacija

 • Operacija pilonidalnog sinusa

  104.880,00