Šta je analna fisura?

Analna fisura (uzdužni rascep na sluzokoži analnog kanala) je često oboljenje, praćeno jakim bolom koji nastaje tokom i posle defekacije, a nekada i prisustvom manje količine sveže krvi.

Obično nastaje posle izrazito tvrdih stolica ali se može javiti (kod malog dela pacijenata) posle epizoda prolivastih stolica. Može javiti i zajedno sa hemoroidima. U 90% slučajeva, nalazi se na zadnjem delu analnog otvora (prema kičmi) dok se ostale nalaze na prednjoj strani.

Simptomi i znaci

Skoro uvek je prisutan oštar, probadajući bol ili osećaj žarenja u toku defekacije i kasnije, uz različito trajanje. Često postoji i svrab, a neretko i krvarenje koje nije većeg intenziteta i obično je u vidu tačkica sveže krvi na toalet papiru ili vešu. Osim pomenutog obično nema većih tegoba.

Lečenje

Akutnu analnu fisuru je moguće tretirati lekovima koji smanjuju spazam analnih mišića, kao što nitroglicerinska mast za analnu upotrebu, masti sa blokatorima kalcijumskih kanala kao što su nifedipin i diltiazem (2% Diltiazem gel), kao i botox, uz dodatak laksativa i obavezno povećanje unosa tečnosti (2-2,5 litara dnevno). Kupke u toploj vodi, i do nekoliko puta dnevno, pomažu smanjenu spazma. Iako je prethodno efektivno u većem broju slučajeva, obzirom na navike, analne fisure se ponovo javljaju. Ako se akutna fisura ne tretira adekvatno i ne zaraste brzo (duže od 4-6 nedelja), dolazi do stvaranja hronične fisure koja uključuje fisuru, hipertrofičnu papilu ka unutrašnjoj strani i hemorod stražar (ili fibrozni privezak) na analnom otvoru.

Operativno lečenje (lateralna sfinkterotomija) porazumeva zasecanje pomenutog mišića, što ne rešava spazam, ali smanjuje tenziju na ivice rascepa. Dodatno stolica lakše prolazi i postoji manje iritacije. Znači, potrebno je znati da operativni zahvat ne rešava analnu fisuru, već joj omogućava da zaraste.

Šta se dešava posle operacije?

Istog dana ili prvog postoperativnog dana se najčešće napušta bolnica. Neprijatan osećaj nestaje nakon nekoliko dana i efikasno se može ukloniti lekovima protiv bolova. Preporučuje se dijeta kao i za konzervativno lečenje akutne analne fisure.

Cenovnik

Pregledi

 • Pregled lekara specijaliste

  2.890,00 - 7,220,00

 • Pregled profesora univerziteta

  5.000,00 - 10.000,00

 • Kontrolni pregled lekara specijaliste

  2.550,00 - 3.890,00

Operacija

 • Operacija analne fisure

  opšta anestezija

  131.160,00