Laparoskopska operacija slepog crevaApendektomija je hirurška procedura koja uključuje otvaranje trbušne duplje i uklanjanje crvuljka (Appendix vermicularis) zbog akutne ili hronične upale slepog creva. Apendektomija predstavlja jedan od najčešćih operativnih zahvata u opštoj abdominalnoj hirurgiji. Pojam apendektomija datira iz 1889. godine kada je Reginald Fitz iz Bostona prvi put izdao rad o upali slepog creva i nazvao apendektomijom operativno odstranjenje crvuljka. Istorija kaže da je prvu uspešnu apendektomiju izveo engleski vojni hirurg Claudius Amyand pre gotovo 3 veka. Sa obzirom da u to vreme hirurzi nisu često otvarali abdomen za ispitivanje, rana faza oboljenja je ostala nepoznata. Prvo uspostavljanje dijagnoze i hirurško odstranjenje crvuljka učinio je Robert Lawson Tait 1880. godine. Pred kraj 19. veka mnogi hirurzi tog doba doprineli su da apendektomija bude široko prihvaćena u kliničkoj praksi širom Amerike i Evrope.

Može se operisati laparoskopskom i otvorenom (klasičnom) tehnikom. Operacija se, bez obzira na tehniku, izvodi u opštoj anesteziji. Nakon laparoskopske operacije, pacijent napušta bolnicu 24 sata posle intervencije, a u slučaju primene klasične operativne tehnike, kod nekomplikovanog zapaljenja slepog creva, nakon 2 dana.
Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, pacijent sutradan ide kući, i već za nekoliko dana spreman je za najteže fizičke aktivnosti.