Laparoskopija zucne keseJedno od naučestalijih hirurških oboljenja modernog čoveka je upaljena žučna kesica sa kamencima. Može da se javi kao hronična upala-povremene tegobe u smislu bolova pod desnim rebarnim lukom praćeno nadimanjem i povraćanjem, ili kao akutno stanje gde je pored intenzivnog bola prisutna febrilnost, povećani leukociti sa progresivnim pogoršanjem opšteg stanja kada je neophodna hitna hirurška intervencija.
Laparoskopska operacija omogućava manju invazivnost-manje štete od hirurškog noža na trbušnom zidu pacijenta i precizniji rad (radi se sa 16x uvećanjem). Oporavak pacijenta je brži u odnosu na klasičnu operaciju tako da se ova vrsta operacija odvija kao jednodnevna hirurgija sa mogućnošću vraćanja na lakše poslove već za 10-15dana zavisnosti od pojedinačne tolerancije bola, a na teže poslove nakon 4 nedelje.

Operacija odstranjivanja žučne kese (holecistektomija) je jedna od najčešće izvodjenih operacija u hirurgiji, i prva koja je počela da se radi laparoskopski. Klasična operacija podrazumeva rez na trbuhu, najčešće koso ispod desnog rebarnog luka, koji je posebno traumatičan zbog presecanja mišićnog tkiva.
Danas je laparoskopska holecistektomija rutinska operacija svuda u svetu, retke su situacije kada se žučna kesa ne može operisati na taj način. U razvijenim zemljama praktično se samo na taj način i radi. U Srbiji se još uvek značajan procenat holecistektomija radi klasičnim pristupom, pre svega zbog dodatnih troškova opreme i potrošnog materijala, što je paradoksalno, jer kada se obračuna duži boravak u bolnici, lekovi, mogućnost odloženih komplikacija (hernija na mestu reza), laparoskopska operacija je zapravo jeftinija.
Laparoskopska holecistektomija se izvodi u opštoj anesteziji, trajanje operacije je u proseku oko sat vremena, ali može biti i znatno duže zavisno od anatomskih karakteristika ili priraslica. Boravak u bolnici je najčešće jedan dan, pacijent je već posle par dana sposoban da se vrati redovnim radnim aktivnostima. Rizik popuštanja šava trbušnog zida ne postoji, tako da se ubrzo mogu sprovoditi i teške fizičke aktivnosti.