Estetske intervencije u predelu lica i vilice u opstoj bolnici Medical Centar u BeograduZaravnjene kosti lica mogu učiniti izgled lica disbalansnim, nos može izgledati veći nego što jeste a brada manja. Ugrađivanjem implantata u predelu obraza mogu se postići harmonične crte lica, ali njih će u osnovi uvek određivati njihova urođena forma.
Ova plastična operacija traje od 45 minuta do sat i po. Zahvat se vrši ambulantno, pod lokalnom anestezijom. Pravi se mali rez unutar usne šupljine ili ispod brade, pravi se mali džep u koji se postavlja implantat. Implantat je najčešće silikonski ali može biti i od nekog drugog materijala. Implantat se postavlja direktno na vezivno tkivo sa kojim dobro srasta i integrira  se harmonično sa licem. Posle uspele operacije spoljašnji ožiljci nisu vidljivi, a takođe ni implantat nije ni vidljiv ni opipljiv. Posle izvršene korekture, obrazi se fiksiraju zavojem. Operisani  delovi lica nekoliko dana su otečeni, mogu se javiti bolovi i otežano je žvakanje, pa je neophodna ishrana kašastom i tečnom hranom narednih nekoliko dana. Nekoliko dana nakon operativnog zahvata se mogu ordinirati analgetici.

Usne predstavljaju važan detalj u celokupnom izgledu lica i svakako da poboljšanje kontura, podebljavanje suviše tankih i korekcija asimetričnih usana umnogome doprinosi lepšem izgledu. Silikoni su jedno od rešenja.
Sintetski materijali su dostupni u različitim oblicima, a uvećanje je trajna metoda. Mogu biti neresorbtivni tj. trajni (Silicon, Metacril, i sl) ili resorptivni kao npr. kolagen (animalnog porekla) i preparati hijarunske kiseline (potpuno sintetski preparati) Resthilane (Q-med) ili Puragen (Mentor Corp.). Kolagen ponekad izaziva alergijske reakcije i odbacivanje usled nepodnošljivosti. Preparati hijaluronske kiseline izuzetno retko prouzrokuju alergijske reakcije i vrlo se lepo i precizno apliciraju.
Danas se često koristi Byopolimer, materijal koji vrlo retko izaziva alergijske reakcije i koji je prolaznog karaktera. Ovaj preparat je visoko polimerizovan što ukazuje na stabilnost njegovih molekula. Kao takav on je trajno postojan jer ga odbrambene ćelije organizma ne tretiraju kao strano tkivo. Iz tog razloga je broj neželjenih reakcija praktično sveden na minimum. Pored ove postoji i niz drugih osobina koje mu daju prednost kao što su jednostavnost u upotrebi, odmah vidljivi estetski rezultati, brz oporavak, relativno je jeftin, daje efektne a trajne rezultate.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Trajanje zavisi od prirode materijala. Intervencija je ambulantnog karaktera te duže zadržavanje u bolnici odnosno ambulanti nije potrebno. Procedura se lako izvodi, gde se prvo na usne aplikuje lokalni anestetik u vidu kreme. Posle 20-tak minuta preparat se u vidu injekcije ubrizgava u usne. Nakon toga sledi nežno modeliranje preparata do željenog oblika. Na usne se aplikuju hladne obloge. Blagi otok je prisutan 2-3 dana, a do 5. dana potpuno nestaje, kada je i vidljiv definitivan oblik usana.

Pacijentu se savetuje da izbegava pušenje, uzimanje čvrste hrane i previše smeha u narednih 8 sati.