Ulkusna bolest dvanaestopalačnog creva i želudcaUlkus (čir), je prekid kontinuiteta (defekt) na sluznici želuca i/ili dvanaestopalačnog creva. Danas se smatra, da se radi u oba slučaja o jednoj, ulkusnoj bolesti. Postoje plitki defekti sluznice, koji se nazivaju erozije, i razlikuju se po veličini, dubini oštećenja sluznice i po načinu nastanka od pravih ulkusa. Čak 80% ulkusa želuca i do 98% ulkusa na dvanaestopalačnom crevu, povezani su sa H. Pylori hroničnim gastritisom. Lekovi veoma često izazivaju čir (NSAR,ASPIRIN, ostali). Simptomi erozija i čira mogu potpuno izostati, i svi se mogu manifestovati samo krvarenjem iz organa za varenje (povraćanje krvi i/ili crna stolica). Ostali simptomi su: bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gorušica, nadimanje, prolivi.
Dijagnoza erozija i ulkusne bolesti se postavlja endoskopijom ili pomoću kontrastnog snimanja na rentgenu. Lekari opšte prakse ili internisti, mogu posumnjati na čir ili erozije na osnovu simptoma, ali dijagnozu postavlja gastroenterolog (gastroskopijom) ili rentgenolog.

Lečenje čira i/ili erozija se sprovodi dijetetskim režimom i lekovima koje ordinira gastroenterolog. Ponekada je potrebno i hirurško lečenje.

PREVENCIJA:

Lečenje hroničnog gastritisa, naročito H.Pylori,  oprezno uzmanje lekova, naročito antireumatika, analgetika i asipirina, promena životnih navika i ishrane, redovne kontrole kod gastroenterologa, su prevencija nastanka erozija i ulkusa.