Bolest debelog creva i terapija u opstoj bolnici Medical CentarNepravilan rad debelog creva najcešce pogađa osetljive osobe i perfekcioniste. Simptomi se javljaju u uslovima pojačane psihičke napetosti i stresa. Svaki peta osoba u Srbiji pati od sindroma nervoznog debelog creva! Ista statistika važi i za razvijene zemlje, a takvi ljudi zbog simptoma koji im negativno utiču na kvalitet života i samopouzdanje često izostaju s posla ili ostaju kod kuće i izbegavaju druženja.
Važna je ishrana... Poželjna je hrana bogata vlaknima, a izbegavajte kafu, mleko i masnu hranu. Gastroenterolozi već dugo tragaju za odgovorom na pitanje zašto neke osobe reaguju na stres i svakodnevne probleme tegobama u stomaku. Simptomi se obicno javljaju između 35. i 50. godine života.

Klinička slika raka debelog crevaje šarolika i nespecifična. Praktično svaki simptom u vidu promene u crevnom pražnjenju (izgled, boja, konzistencija stolice) kao i prisustvo bola i neprijatnosti u trbuhu, može, ali i ne mora biti simptom tumora na debelom crevu. Važno je znati da tumor u početku ne daje nikakve simptome. Oni se javljaju onda kada je bolest već napredovala. Ako se čeka sa pregedom, bolest može samo još više da napreduje i da iz izlečive faze pređe u neizlečivu. Zato je važno raditi preventivne preglede, skrininge, i pri pojavi bilo kakvih tegoba, odmah se javiti lekaru. Tumor raste sporo, pa ako se navedeno uzme u obzir, vremena za izlečenje ima. Kod većine pacijenata dominira kombinacija krvarenja i promena u crevnom pražnjenju, najčešće u vidu učestalog pražnjenja i kašastih stolica.

Kolonoskopija je "zlatni standard" dijagnostike CRC-a zato što sem otkrivanja i malih promena - tumora, i uzimanja biopsije postoji mogućnost i uklanjanja polipa i time sprečavanja njihovog razvoja u malignu bolest. To je endoskopska metoda kojom se instrumentom pod kontrolom oka ulazi u celo debelo crevo. Ona zahteva pripremu creva tj. čišćenje. Sama kolonoskopija traje 20 do 45 minuta, nije bolna, ali za pojedine pacijente može biti neugodna.