KontracepcijaPod kontracepcijom podrazumevamo skup metoda, postupaka i sredstava kojima sprečavamo nastanak začeća odnosno neželjenu trudnoću. Idealno kontraceptivno sredstvo  treba da je  neškodljivo, delotvorno, prihvatljivo, povratnog dejstva i jeftino.

Kontraceptive primenjuju uglavnom žene, a za muškarce  postoje kondomi, prekinut snošaj i sterilizacija.

Kontracepciju treba koristiti od početka seksualne aktivnosti pa do 6-12 meseci posle menopauze.


Postoje sledeće kontraceptivne metode:

  • Hormonska kontracepcija
  • Intrauterina kontracepcija
  • Mehanička i hemijska kontracepcija
  • Sterilizacija

HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Saznanje da tokom trudnoće ne dolazi do ovulacije, dalo je ideju da bi stvaranje takvih okolnosti u organizmu žene moglo obezbediti  sprečavanje neželjenog začeća. Realizaciju takve mogućnosti obezbedilo je otkrivanje  hormona jajnika,  estrogena i progesterona tridesetih godina prošlog veka. Sredinom prošlog veka uspešno su sintetisana jedinjenja slična prirodnom progesteronu koja deluju kada se koriste oralno, tzv. gestageni ili progestageni, nakon čega  su se ispitivanja sa sintetičkim estrogenima i gestagenima, u različitim kombinacijama i koncentracijama, pokazala potpuno efikasna u sprečavanju ovulacije. Tako je 1959. godine registrovan prvi oralni hormonski kontraceptiv. Do danas  je proizvedeno dosta  kontraceptivnih tableta, maksimalno usavršenih u smislu minimalne doze hormona,v rste hormona sa najboljim efektom, koji imaju beznačajne nus pojave, i imaju dominantno pozitivna dejstva na zdravlje žene uopšte, kao i reproduktivno zdravlje. Kombinovana oralna kontracepcija (KOK) sprečava ovulaciju, utiče na karakteristike materične sluzokože u smislu nemogućnosti da se implantira oplođena jajna ćelija, smanjuje viskoznost cervikalne sluzi i umanjuje pokretljivost jajovoda.

INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA

Poznato je da strana tela u materici imaju antifertilitetni efekat.T ako,početkom prošlog veka stiču se prva iskustva sa INTRAUTERINIM ULOŠCIMA (IUU), kod nas popularno nazvanim spiralama. Deluju na nivou materice tako što ometaju biohemijsko sazrevanje endometrijuma i izazivaju enzimske promene u njemu, a ujedno deluju i spermatotoksično. Preporučuju se ženama koje su završile sa rađanjem ili imaju bar jedan porođaj. Aplikuju se kod prethodno pregledane i ispitane žene, idealno na kraju menstruacije (poslednji dan mensesa).
IUU mogu biti nemedicirani i medicirani. Nemedicirani su izrađeni od inertnog polietilenskog materjala, najlona ili nerđajućeg čelika. Mogu ostati u materici do menopauze, naravno uz redovne kontrole. Medicirani IUU sadrže bioaktivne materije, kao bakar, srebro i hormone i menjaju se na 4-5 godina, uz redovne kontrole. Na našem tržištu je IUS-INTRAUTERINI SISTEM –MIRENA  koji sadrži gestagen u sebi, tako da osim kontraceptivnog ima dobar učinak kod obilnih i iregularnih krvavljenja i drugih ginekoloških stanja.

MEHANIČKA I HEMIJSKA KONTRACEPCIJA

Upotrebom mehaničke kontracepcije sprečava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice. Tu spadaju kondomi, muški i ženski, ali nikada se ne koriste istovremeno. Dijafragmu čini čvrst obruč preko koga je navučena gumena membrana, stavlja se vaginalno pre seksualnog odnosa i ostavlja u vagini još najmanje šest sati posle odnosa. Cervikalne kape se prave od gume ili plastike u različitim veličinama, i postavljaju se na grlić materice. Uglavnom  se na koriste Vaginalni tamponi od platna, vune ili sunđera natopljeni sirćetom, limunovim sokom ili uljem koriste se kod nekih primitivnih naroda. Postkoitalna ispiranja  takođe se primenjuju, ali treba imati u vidu da spermatozoidi prodiru u cervikalni kanal već za 90 sekundi nakon ejakulacije.

STERILIZACIJA

Sterilizacija je operativni postupak kojim se muškarcu ili ženi definitivno oduzima raproduktivna sposobnost. U nekim zemljama Zakonom i Ustavom je definisana kao metoda regulacije fertilnosti, a u nekim  se radi iz medicinskih razloga. Takođe su precizirani uslovi za njeno izvršenje. Ona se može izvršiti razboritoj, zdravoj osobi, starijoj od 35 godina, a da zahvat ne ugrožava život. Kod žena operacija podrazumeva podvezivanje ili resekciju jajovoda, a kod muškaraca vazektomiju, resekciju semenovoda.