altLaparoskopija je endoskopska minimalno invazivna hirurška procedura pri kojoj se kroz mali rez u predelu pupka, dužini oko deset milimetara, ubrizga CO2 i kada se postigne željeni pritisak – uđe se kamerom u trbušnu duplju vizualiziraju se organi abdominalne šupljine, pri čemu se vidi izgled unutrašnjih genitalnih organa, jajovoda, jajnika i materice. Kod zahvata se uvode kroz dva bočna mala reza, oko pet milimetara, instrumenti, te je moguće uraditi adekvatne operativne zahvate neophodne u slučaju postojanja priraslica, okluzije jajovoda ili postojanja patoloških promena na jajnicima i matericiLaparoskopijom se mogu operisati ciste jajnika, miomi materice, priraslice, jajovodi u okviru lečenja neplodnosti, vanmaterična trudnoća. Ovom metodom je mogućno ukloniti matericu (histerektomija) i jajnike.

Dobro obučeni lekari i osoblje zahvaljujući višegodišnjem iskustvu u ovoj oblasti medicine, kao i modernoj opremi, garantuju kvalitet i adekvatnu medicinsku pomoć, u skladu sa najmodernijim medicinskim saznanjima i principima, svim pacijentima kojima je neophodna ova vrsta medicinske pomoći.
Neprohodnost jajovoda je jedan od glavnih uzroka steriliteta žene. Javlja se u 20 do 40 odsto slučajeva. Oštećenje normalne anatomije tube najvažniji je uzrok i objašnjenje vanmaterične trudnoće i prisutno je u oko 50 odsto slučajeva. Opstruktivne lezije mogu sprečiti oplođenu jajnu ćeliju da dođe do materice. Neprohodni jajovodi nastaju najčešće usled pelvičnih adhezija (priraslica), kao posledica neke infekcije u maloj karlici. Najčešći uzročnici zapaljenskih procesa na jajovodu su pored nekih banalnih infekcija, gonokok i infekcija hlamidijum trahomatis. Postoje stanja koja povećavaju učestalost zapaljenja jajovoda, kao što su abortusi, intervencije na jajnicima, intrauterini uložak (spirala), hirurške intervencije u abdomenu, a naročito u maloj karlici i slično.
Ne treba zanemariti ni endometriozu, koja predstavlja stanje gde se endometrijalno tkivo nalazi van uobičajene lokalizacije, odnosno šupljine materice. Lezije su uglavnom lokalizivane unutar male karlice (materica, jajnik, ligamenti, jajovod i sl). Iako je oštećenje jajovoda, do koga dovodi pelvična inflamatorna bolest, najvažniji uzrok neprohodnih jajovoda, do njega mogu dovesti ostale anatomske abnormalnosti tube, kao što su urođeni divertikulum (proširenje), velika dužina tube, njena izvijuganost i deformacija usled mioma ili tumora jajnika.
Adekvatna dijagnoza može se postaviti samo laparoskopijom, s obzirom na to da histerosplanigografija daje postotak lažnih nalaza. Laparoskopija je operativni zahvat bez klasičnog operativnog pristupa i umesto klasičnog operativnog reza od oko 15 do 20 centimetara izvodi se kroz tri do četiri reza promera 0,5 do jednog centimetra, bez presecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Laparoskopija je operacija, koja se zbog pregleda unutrašnjih organa, obavlja pod totalnom anestezijom, a koja ginekologu osigurava dobru inspekciju organa unutar trbušne šupljine i male karlice − materice, jajnika i jajovoda. Na ovaj način kroz trbušni zid mogu da se uvedu hirirški intrumenti i urade operativni zahvat na jajovodu i jajnicima, tj. da se otklone otkrivene prepreke (priraslice), koje su dovele do neprohodnosti jajovoda i učine ih prohodnim.
Indikacije za intervenciju su veoma raznovrsne, varirajući od dijagnostike i operativnog lečenja, među kojim je lečenje neplodnosti od posebnog značaja. Kad su u pitanju vanmatrična trudnoća i endometrioza, laparoskopija je ujedno i dijagnostička i terapijska metoda.
Najvažnije indikacije za laparoskopiju su: odstranjivanje cista jajnika, dijagnoza i laserska ablacija (destrukcija) endometriotičnih žarišta, rešavanje priraslica na jajovodima i jajnicima kod lečenja neplodnosti, dijagnoza i operativno lečenje vanmaterične trudnoće, odstranjivanje mioma materice, korektivni zahvati na jajovodima radi lečenja neplodnosti (razne stečene i urođene anormalnosti jajovoda), odstranjivanje materice.

Ukoliko se nakon laparoskopije nađu nepovratno oštećeni jajovodi tek tada će biti predložen postupak asistirane reprodukcije, verovatno vantelesna oplodnja.