altZa pacijentkinje, koje se pripremaju za laparoskopiju neophodne su analize: kontrolna krvna slika i biohemija, urin i urinokultura, kolposkopija i PA razmaz, cervikalni bris na bakterije, hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, vaginalni i cervcikalni bris, pregled lekara interniste. Takođe, neophodno je da u ciklusu u kome se radi laparoskopija žena nema seksualne odnose sa partnerom bez upotrebe prezervativa − kondoma, kako ne bi došlo do komplikacija prilikom intervencijeIntervencija se radi između sedmog i desetog dana ciklusa radi ispitivanja neplodnosti ili u bilo kojoj fazi ciklusa ukoliko je drugačije indikovano. Nakon operacije, pacijentkinja nekoliko sati kasnije može da ustaje i da počne sa unosom tečnosti i lake hrane, a kliniku napušta za dan ili dva. U početku se preporučuju šetnje.

Dan posle operacije može da se skine zavoj i da se tušira. Kontrolni pregled se zakazuje za sedam dana. Pacijentkinja se, obično, vraća na posao nakon sedam dana, za razliku od klasične operacije, gde period oporavka traje tri do pet nedelja. Posle laparoskopske operacije prisutni su minimalni postoperativni bolovi, brži je oporavak i estetski efekat je dominantan, jer nema 15 centimetara dugačkog ožiljka. Takođe, postperativne priraslice su manje nego kod klasičnog operativnog zahvata, što je veoma bitno u tretmanu steriliteta (neplodnosti). Brojne studije su pokazale da je broj komplikacija izuzetno nizak.
Najvažnije indikacije za laparoskopiju su: odstranjivanje cista jajnika, dijagnoza i laserska ablacija (destrukcija) endometriotičnih žarišta, rešavanje priraslica na jajovodima i jajnicima kod lečenja neplodnosti, dijagnoza i operativno lečenje vanmaterične trudnoće, odstranjivanje mioma materice, korektivni zahvati na jajovodima radi lečenja neplodnosti (razne stečene i urođene anormalnosti jajovoda), odstranjivanje materice.