Kontrola i pracenje visokorizicne trudnoceHiljadu žena žive gotovo normalno sa bolestima kao što su astma i epilepsija. Problemi nastaju kada te žene zatrudne. Te se trudnoće nazivaju visokorizične. Trudnoća može biti visokorizična iz više razloga. Višeplodne trudnoće obično se smatraju visokorizične zbog povećane opasnosti od prevremenog poroda.
Trudnoća je takođe visokorizična kada prenatalni testovi otkriju ozbiljan zdravstveni problem. U takvim slučajevima biti će potrebno uraditi dodatne analize i verojatno provesti odgovarajući tretman lekovima. Mnoge žene koje imaju hronične bolesti zahtevaju posebnu pažnju kada zatrudne. Njihove se trudnoće takođe smatraju visokorizičnim. Teško je predvideti što će se u trudnoći dogoditi u slučaju raznih hroničnih bolesti. Kod žena koje imaju astmu, npr. kod 25% doći će do pogoršanja, 50% neće imati promena u toku trudnoće, dok će kod 25% žena doći do poboljšanja bolesti u toku trudnoće.

Žene koje imaju zdravstveni problem moraju posetiti i specijalisti iz oblasti perinatologije. Perinatolozi brinu o ženama koje imaju zdravstvene probleme pre trudnoće, kao i o onima gdje se komplikacije jave u toku same trudnoće. Žena koja ima zdravstveni problem imat će više testova i analiza nego zdrava trudnica. Ovo može podrazumevati testove kojima se prati zdravstveno stanje ili laboratorijske analize za praćenje efekata lečenja.Neka stanja mogu povećati rizik od nastajanja urođenih anomalija. Druga stanja mogu utjecati na rast bebe. Bit će potrebno verojatno više ultrazvučnih pregleda, svakih nekoliko nedelja, kako bi se pratilo stanje bebe i utecaj bolesti na rast i razvoj.