altAbdominoplastika ostranjuje višak masnog tkiva, viseće kože i učvršćuje abdominalne mišiće. Izvodi se u opštoj anesteziji i traje 2 i/ili više sata. Abdomen se nakon zahvata omota steznikom koji se nosi oko mesec dana. Hospitalizacija traje 3 - 4 dana, kućna nega 5 - 7 dana a potpuni oporavak traje 2 - 4 nedelje. Često, posle mnogobrojnih trudnoća ili zbog gubitka telesne težine mišici abdomena jako oslabe, a koža na trbuhu postane preterano istegnuta i mlohava. Pojavi se takozvani “viseći trbuh”, a odličan odgovor na nastalo stanje  bilo bi zatezanje trbuha-abdominoplastika.

Cilj:  restauracija i oblikovanje trbuha i struka,  odstranjenje viška kože i masnog tkiva sa trbuha. Operacijom trbuha se mogu ukloniti i strije ukoliko se nalaze  u donjim delovima kože trbuha tj. ispod pupka. Abdominoplastikom trbuh postaje čvršći, ravniji, a struk tanji.
Operativna tehnika: Takozvani "bikini" rez pruža se horizontalno u donjem trbuhu iznad stidne regije, a u dubinu do prednjih trbušnih mišića. Višak kože i masnog tkiva se uklanja, a pupak eventualno premešta u novu, višu poziciju. U koliko je potrebno, u istom aktu se može izvršiti liposukcija sa struka ili bedara, kao i pojačavanje muskulature prednjeg trbušnog zida.
Trajanje operacije i anestezija: Abdominoplastika se izvodi u opštoj anesteziji i traje od 1-3 sata u zavisnosti od veličine zahvata. U lakšoj varijanti može se napraviti samo zatezanje visećeg donjeg dela trbuha. Operacija ne zahteva hospitalizaciju  najčešće možete nakon 60 minuta otići na kućnu negu.