Skidanje mladeza u Medical centruMladeži ili nevusi su najčešće pigmentovane promene kože koje su sastavljene od melanocita. Postoji više vrsta mladeža, različitog izgleda. Neki od njih su prisutni od rođenja a neki se javljaju tokom života pod različitim uticajima. Broj mladeža je u direktnoj srazmeri sa stepenom izlaganja UV zracima i koliko puta je osoba izgorela na Suncu. Uvreženo je mišljenje da mladeže ne treba dirati. To nije tačno. Svi zdravi mladeži se mogu odstraniti bez ikakvog rizika po zdravlje. Čak je preporučljivo njihovo što hitnije uklanjanje ako pokazuju bilo kakve promene - crvenilo, svrab, probadanje u predelu mladeža ili ako su povređeni.
Kada se mladež odstrani (bez obzira kojom metodom se radi) šalje se obavezno na histopatološki pregled u cilju maksimalne zdravstvene bezbednosti pacijenta.
Ukoliko su prisutni u veoma velikom broju na koži tela, predstavljaju faktor rizika za nastanak melanoma. Kod osoba koje imaju preko 20 mladeža, savetuje se potpuno izbegavanje i zaštita od Sunca, povremeni samopregled mladeža i jednom godišnje pregled kod dermatologa sa dermoskopijom, radi blagovremenog otkrivanja promena na mladežu i pravovremenog uklanjanja.

Kod osoba koje imaju preko 20 mladeža, savetuje se potpuno izbegavanje i zaštita od Sunca, povremeni samopregled mladeža i jednom godišnje pregled kod dermatologa sa dermoskopijom, radi blagovremenog otkrivanja promena na mladežu i pravovremenog uklanjanja. Melanom, najmaligniji karcinom kože, se u 30% slučajeva razvija na već postojećem mladežu, usled čega je neophodno javiti se lekaru ukoliko se primeti promena oblika, boje, ivice mladeža ili se neki deo mladeža izdigne.
Uklanjanje mladeža se može vršiti iz estetskih ili medicinskih razloga. Oba povoda su opravdana i potpuno bezbedna ukoliko se pravilno izvoede intervencija. Svaki uklonjeni mladež obavezno se mora poslati na patohistološku analizu radi potvrde dijagnoze.
Sa svakim uklanjanjem promene bivamo bezbedniji jer se ta promena više ne može maligno izmeniti. U zavisnosti od kliničke i dermoskopske slike, moguće je uklanjanje mladeža radiotalasnom ili klasičnom hirurgijom, o čemu odluku donosi dermatolog.
Procedura uklanjanja mladeža laserom ne omogućava slanje promene na patohistološku analizu i nije preporučljiva. Na mestu gde je uradjena intervencija uvek ostaje neka vrsta ožiljka a kako će on izgledati zavisi od regije i metode koja se koristi.