korekcija usiju - Medical centar Mije KovacevicaOvo je jedna od najjednostavnijih intervencija, koju svakako trebate uraditi ukoliko imate problem sa klempavim ili velikim ušima.
Deformiteti ušne školjke mogu biti različiti: odstupajuće uho, nedostatak ili deformitet ušne hrskavice, deformitet ušne resice. Operacije se rade u loklanoj anesteziji. Svaka operacija se radi po zasebnom autoru. Idealno veme za operaciju ušiju je sa šest godina - pre polaska deteta u školu.
Operacija traje jedan sat i nema vidljivih ožiljaka. Nakon intervencije pacijent odmah ide kući. Zavoj se nosi sedam dana, kada se i skidaju konci. Posle intervencije nemate bolova.
Operacija korekcije klempavih ušiju se radi od šeste godine. Plastični hirurzi uglavnom preporučuju da se ova operacija uradi pre sam polazak u školu, zbog zadirkivanja druge dece i davanja različitih nadimaka detetu (Uške, Dambo, Klempa) što može da stvori kasnije kompleks. Međutim prema statistici najčešće se pacijenti za ovu vrstu operacije odlućuju između desete i osamnaeste godine života, naravno da ima i mnogo starijih pacijenata. Žene mogu da sakriju umereni stepen ušne deformacije svojom kosom. Ako uši mnogo štrče, praktično nikakva frizura ne može ih sakriti.

Interesantno je da su mala deca od šeste do desete godine izuzetno motivisana za ovu vrstu operacije. Zna se da deca ne vole mnogo da idu kod doktora i da se boje na sam pomisao injekcije. Mi koji se bavimo ovom problematikom, u našem iskustvu videli smo mnogo dece koja se sama penju na hirurški sto i pokazuju izuzetnu saradnju (sem retkih izuzetaka) prilikom obavljanja ovog hirurškog zahvata, verovatno srećna što će se rešiti zadirkivanja svojih drugova.

Bilo kakva emocionalna nestabilnost, nerealna očekivanja su vrlo važni faktori za negativnu selekciju pacijenta.

Prve operativne tehnike za rešavanje klempavih ušiju opisane su još davne 1845 kada je Difenbah a kasnije Monks prvi opisali ovu operaciju koja je bila bazirana samo na ekciziji kože. Naravno da su ove tehnike davno napuštene. Današnje tehnike za korekciju klempavih ušiju bazirane su na modeliranju hrskavice uva čije su temelje postavili Luckett, kasnije Pierce, Convers itd. Za pacijeta nije važno da zna koje se tehnike primenjuju ali je važno da zna da je najvažniji deo operacije u modeliranju hrskavice (koja u zavisnosti od metode koja se primenjuje), je uglavnom bazirana na šivenju hrskavice i njenom savijanju (Mustarde), stanjivanju same hrskavice (Pirce), drobljenju, skarifikaciji (Stenstrom, Chongchet), brušenju, abraziji hrskavice sa njene prednje i zadnje strane, kao i različitim tehnikama ekscizije hrskavice.

Postoperativni rez se nalazi iza uva i postoperativno se ne vidi jer je sakriven na zadnjoj strani ušne školjke.

Operacija traje jedan do dva sata. Vrši se kod male dece u opštoj ili lokalnoj anesteziji uz prateću analgosedaciju, dok se kod starije dece i odraslih operacija radi u lokalnoj anesteteziji.