altOsnovno pravilo da se očuva prirodnost oblika usana! Nije moguće u potpunosti izmeniti oblik i veličinu usana (na pr. male usne napraviti velikim, a da to ne izgleda karikaturalno). Uvećati taknu gornju usnu, dati na izražajnosti, ili naglasiti Kupidonov luk sasvim je moguće. Usnama se može vratiti mladalačka jedrost i zategnutost.  Pored gornje usne naglasi se i ivica donje. Prirodno je da je donja usna veće od gornje.
Insistiranjem na preteranom uvećanju gornje usne gubi se prirodnost lica. Korekcijom ivica usana uklanjaju se i sitne bore oko usana. Osvežavanjem ivica i eventualnom korekcijom veličine usana momentalno se postiže efekat podmlađivanja. Za većinu mladih pacijenata korekcija ivice usana je dovoljna, pri tom se čuva prirodni oblik i proporcija usana. Koristimi razgradive filere na bazi hijaluronske kiseline. U zavisnosti od individualnih karakteristika pacijenata rezltat traje 8 do 12 meseci.

VY metoda povećava crveni deo sluzokože usana i čini usnu većom. To se postiže putem ušivanja reza u obliku «V» u oblik «Y». Rezovi se vrše na unutrašnjoj strani usana, ne vide se i ne osećaju se pacijentom nakon izvrsnog vremena. Konci se skidaju 7 dan posle operacije. Sporedni efekti operacije su dug oporavak u vidu otoka i podliva, neodređenost volumen povećanja. Sve zavisi od oblika prirodne usne. Komplikacija koja se dešava je u tome što pri natezanju usne (pri smejanju) stvara se zategnutost u vidu linije koja ide uzduž usne i čini je podeljenom po pola. S obzirom da se metoda svodi ka premeštanju sluzokože iz unutrašnjeg dela u spoljašnji, operacija ne koriguje sve vrste asimetrije usana. Poslednje vreme ova korekcija se počela često koristiti u svrhe povećanja usana.
Usna vizuelno postaje veća, a ne i punija. Cilj intervencije je da se koriguju konture usana, čime se doprinosi lepšem izgledu celog lica.

Koriguju se kako gornja tako i donja usna. Uvećanje usana sintetičkim materijalima može se raditi u lokalnoj (blok) anesteziji .

Nakon intervenicje može se javiti otok, koji nakon 24h – 48h potpuno prolazi.