altOpuštanje kože i kožnih mišića u predelu gornjih i donjih kapaka kao posledica svakodnevnog stresa u procesu starenja organizma, nije tako retka pojava. Dok se u predelu gornjih kapaka, uglavnom, radi o suvišku kože, u predelu donjih kapaka se ova promena manifestuje u vidu ispupčenja potkožnog mišića ovog predela (kesica) sa prolapsom masnih ćelija. Ove kesice se nalaze neposredno ispod trepavica i prouzrokuju "umoran izgled", zbog čega ova operacija i spada među najčešće izvođene operativne zahvate u estetskoj hirurgiji.


Zahvat se sprovodi ambulantno, pod blagom intravenskom anestezijom u kombinaciji sa lokalnom anestezijom. U predelu gornjeg kapka rez se polaže u veliki kožni prevoj kapka, tako da posle nekoliko dana ožiljak nije više vidljiv. U predelu donjih kapaka rez se stavlja, takođe, direktno ispod trepavica i ostavlja nevidljive ožiljke.
Operacija se vrši ili ambulantno ili sa jednodnevnim boravkom u bolnici. Mi preporučujemo, nakon operacije gornjih kapaka poštedu što se rada tiče u trajanju od sedam dana, a kod operacije donjih kapaka 10 - 12 dana.

Najčešće indikacije za blefaroplastiku su:

  • suvišak kože na kapcima koja visi
  • bore oko očiju
  • nakupine masnih jastušića
  • bore oko očiju
  • smanjeno vidno polje usled spuštanja kože na kapcima
  • pigmentacija kože


Princip operacije se sastoji u odstranjivanju suviška kože u gornjem i donjem kapku (ili samo gornjem ili donjem), odstranjivanju ili premodeliranju masnih jastučića. Blefaroplastika zahteva veoma precizno i pedantno merenje i planiranje.
Jedan milimetar previše ili premalog odstranjivanja može dovesti do lošeg rezultata ili komplikacija.
Rezovi se nalaze na gornjem kapku u visini palpebralnog sulkusa tj. negde 10 mm od ruba trepavice. Na donjem kapku rez se nalazi oko 1 mm od ruba trepavice. Ukoliko se radi transkonjuktivalna blefaroplastika rezovi su smešteni sa unutrašnje strane kapka.