nosRinoplastika je najteža operacija u plastičnoj hirurgiji. Obično pacijenti žele da isprave formu ili veličinu nosa. U tom slučaju plastični hirurg preporučuje rinoplastiku sa ili bez osteotomije u zavisnosti od situacije. Često hirurzi ispravljaju problem sa disanjem zbog iskrivljene pregrade i takva operacija se zove rinoseptoplastika. Postoji dve metode sprovođenja rinoplastike – otvorena i zatvorena. Kod otvorene metode radi se spoljni rez ispod nosa, u regiji kolumele (kožni deo pregrade između nozdrva). U ovom slučaju ostaje neprimetan ožiljak. Naravno ponekad ima ozbilnih slučajeva kad je otvorena rinoplasika neophodna, ali vrlo retko, i odnosi se uglavnom na sekundarne (po drugi put) korekcije. Kod zatvorene metode rez se vrši na sluznici unutar nosa i ožiljak se uopšte ne vidi. Rehabilitacija je lakša i značajno brža. Obično operacija traje manje od 2 časa. Radi se u totalnoj anesteziji (izuzev nekih neznačajnih korekcija). Na klinici se ostaje dan-dva. Podlivi i otoci prolaze u roku od nedelje do mesec dana (u zavisnisti od organizma). Gipsani kalup i tampone u nozdrvama se nose od nedelju do dve dana, za to vreme pacijent mora disati samo na usta.

Terminologija ove operacije sadrži puno čudnih reči, kao na primer:

Osteotomija – kada se nosne kosti lome u cilju suženja ili korigovanja grbavog grebena nosa;
Šlifovanje – kada šlifuju nosne kosti;
Kolumela –spoljna kožna pregrada između nozdrva;
Hrskavični skelet – tkivo koje čini pokretni deo spoljnjeg nosa i sastoji se od stranskih, trouglastih i krilnih hrskavica;
Koštani skelet - nosne kosti (simetrični par) i čeoni nastavak gornje vilice;
Nosna piramida – koštano-hrskavični skelet koji se nalazi ispod kožnog omotača u obliku trostrane piramide sa vrhom prema sredini čela, a bazom prema dole.